Logo
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
    İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948'de hazırlandı ve 10 Aralık 1948'de Genel Kurulun Paris'te yapılan oturumunda kabul edildi.

    Bildirge’yi kabul edenler, bununla insanî değerlerin korunması için güçlü bir irade beyanı ortaya koydular. İnsan hakları ihlâllerine birlikte karşı koymayı, insanlığın ortak değerlerini birlikte koruma iradesini açık bir biçimde seslendirdiler.

    Evrensel Bildirge insan hakları tarihinde bir dönüm noktası oluşturdu. Tüm daha sonraki insan hakları belgeleri ‐özüyle ve sözüyle- onu esas aldılar. Taşıdığı ana ilke ve normlar, daha sonra kabul edilen uluslararası sözleşme, bildirge, protokol vb. metinlerde hemen hemen aynı biçimde yer aldı. Bugün de Evrensel Bildirge insan hakları alanında ana ve öncü metin olmayı sürdürüyor. Ancak yazmak yasal düzenleme yapmak demek ki yetmiyor.

    Aradan geçen bunca yıla rağmen insan hakları sorunları bugün de dünyanın önemli sorunları arasında yer almayı sürdürüyor. İnsan hakları savunucuları dünyanın her köşesinden insan hakları ihlâllerini rapor ediyor. Yaşama hakkının ihlâlinden, düşünce ve inançlarla ilgili hakların kullanılmasında yaşanan sıkıntılara; eğitim ve sağlık hakkının kullanılmasından sosyal, kültürel ve ekonomik haklarla ilgili sorunlara kadar farklı türden ihlaller günümüzün acı gerçekleri arasında yer alıyor.

    İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 1. maddesinde bulunan “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar” ifadesine inat bu gün birilerinin gökyüzünde seyahat etmesi için diğerleri çıplak ayakla yürümek zorunda kalmakta, birileri daha uzun ve refah içinde yaşasın diye diğerleri yaş otuz beş demeden hayata veda ediyor, birileri daha fazla harcamak (israf etmek) için biriktirirken diğerleri karnını doyurmak için çöplük kenarında hayat sürmekte, birilerinin siyasi ihtirası uğruna diğerleri savaşçı edilip ölüme gönderiliyor...

    Tüm bu olumsuzluklara rağmen unutmayalım ki, bizler diğerlerinin sevgisiyle hayata geldik, onların sevgisi olmasaydı hayata gelmeyebilirdik. Yine unutmayalım ki, her birimiz ötekinden mesulüz ve her nefesimizin hesabını vereceğiz. Ve şairin dediği gibi bizler tek kanatlı melekleriz, uçmak için başkasına mecburuz.

    İnsan onuruna yakışır bir dünyanın olabileceği inancıyla, hepinizi çalışmaya davet ediyoruz. Tokat Barosu olarak biz varız, en azından sizleri dinlemeye hazırız.

                                                                                                                                                      Tokat Barosu
                                                                                                                                            İnsan Hakları Komisyonu
 
10.12.2018 08:51:00