Baromuzdan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne Ziyaret
30.03.2021 tarihinde Baro Başkanımız Avukat Melih YARDIMCI, Baromuz Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Avukat Gül Sümeyya AĞAR Tokat Adliyesi Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Eda YURDAKUL ve Psikolog Alara DEMİRTAŞ’ ı ziyaret etti.

Ziyaretlerinde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Eda YURDAKUL, Adli Görüşme Odaları ve bu odaların işleyişi hakkında bilgilendirme yaptı.

YARGI SÜRECİNDE ADLİ GÖRÜŞME ODALARI

"Adalete erişim" temel bir insan hakkı olup çocukların adalete erişiminde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunun'da öngörülen "Çocuğun Üstün Yararı" ilkesi uyarınca Adli Görüşme Odaları;

*Çocuk dostu adli usullerin işletilmesi,
*İkincil örselenmenin önlenmesi,
*Görüşme yapılacak kişinin; ruhsal/fiziksel koşullarına uygun ortam ve yöntemle görüşme yapılması,
*Korunma ihtiyacının tespit edilmesi ve bu ihtiyacın giderilmesi  için  ilgili  hizmetlere yönlendirme yapılması amacıyla oluşturulmuş bir hizmet modelidir.

Ago(Adli Görüşme Odaları); Adalet sistemi içerisinde özel ortamlarda ifade ve beyanlarının alınması gerektiğine veya fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğuna karar verilen öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocukların, cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyan verme süreçlerini iyileştirmek üzere adliyelerde kurulan odalar ve bu odaların işleyişine dair hizmetler bütünüdür.

Adli Görüşme Odaları ceza ve hukuk yargılamasında soruşturma ve kovuşturma aşamalarında ifade/sorgu, beyan verme gibi çocuğun hazır bulunabileceği tüm adli işlemler için kullanılabilir.

Tokat Adliyesi yeni bina 1. katta hizmet vermekte olan Adli Görüşme Odalarının kullanılması için avukat olarak talepte bulunmanız çocuk dostu adaletin, adil yargılanma hakkını ve çocuk haklarının korunmasına katkı sağlayacaktır.

Adli Görüşme Odalarının işleyişi ile ilgili bilgi kitapçıklarını Tokat Adliyesi Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü'nden temin edebilirsiniz.

30.03.2021 13:02:20