Logo
5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

5 Nisan, 1987 yılından bu yana Avukatlar günü olarak kutlanmaktadır. Kutsal savunma mesleğinin temsilcileri olan Avukatlar için büyük değere sahip olan bu gün, savunmanın örgütlü hale gelmesinin kutlanması yanında mesleğin ve yargının sorunların ve çözüm önerilerinin de kamuoyu ile paylaşıldığı bir gün olması nedeniyle ayrı bir önem ve anlam taşımaktadır.

Anayasamızın 2.maddesinde açıkça ifade edildiği üzere; Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk Devleti olmanın vazgeçilmez şartlarından biri, yargı gücünün yürütme ve yasama gücünden bağımsız olmasıdır. Yargının bağımsız olmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri hiç kuşkusuz savunmadır. Savunma sanığı ilgilendirdiği kadar, ileride sanık durumuna düşme ihtimali olan her bireyi, dolayısı ile toplumun tamamını ilgilendiren geniş bir kavramdır. Bu nedenledir ki temel bir hak olan savunma hakkı T.C. Anayasasının 36.maddesinde düzenlenerek Anayasal güvence altına alınıştır.

Savunmaya ve temsilcisi olan Avukatlık mesleğine verilen değer, o ulusun demokraside ulaştığı noktayı göstermesi açısından da son derece önemlidir. Avukatlar; hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesidir. Hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulu olan ‘bağımsız yargı’ yargının olmazsa olmaz koşulu olan ‘savunma’ ile anlam kazanır.

Ülkemizde, üzülerek ifade ediyoruz ki Avukatlık mesleğinin icrası son derece zordur ve gün geçtikçe de zorlaşmaktadır. Yapılan yasal ve Anayasal düzenlemelerde ki eksiklikler ve uygulama da ortaya çıkan sorunlar meslektaşlarımızı her geçen gün biraz daha fazla zorlamaktadır. 100 ü aşkın Hukuk Fakültesi her yıl 15.000 civarında mezun vermektedir. Mezun olan genç meslektaşlarımız iş bulmakta, büro açmakta büyük zorluklar yaşamaktadır. Yaşanan onca soruna rağmen meslek örgütümüz olan Baromuzun ve mesleğimizin daha iyi noktalara gelmesi için yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Yargı teşkilatımızda yarının bu günden daha iyi olması temel hedefimizdir.

Tokat Barosu olarak; yapılan yasal düzenlemeler kapsamında, meslektaşlarımızın uyum, bilgi ve gelişimini arttırmak için Arabuluculuk- Uzlaştırma- Bilirkişilik ve sair konularda eğitim ve sertifika programları düzenlemeye devam ediyoruz. Bu programlara katılan meslektaşlarımız yazılı ve sözlü sınavlara iştirak ettiler, başarılı olan arkadaşlarımız bu alanlarda yargı teşkilatına katkı sağlamaya devam ediyorlar. Yine 2017 yılı içerisinde 45 meslektaşımız Hakimlik ve Savcılık mesleğine, 3 arkadaşımız Üniversiteye 1 arkadaşımız da Noterliğe geçmek sureti ile Baromuzdan ayrıldılar. Bu meslektaşlarımıza da yeni görevlerinde üstün başarılar diliyorum.

Yıllardır her 5 Nisan da dile getirdiğimiz ve yapım için büyük çaba harcadığımız Tokat Adliye binamız, büyük ölçüde tamamlanmış olup, çok yakın bir zamanda hizmete açılacaktır. Tokat ile birlikte Erbaa Adliye binamızda tamamlanmak üzere olup, kısa bir süre içinde Erbaa Adliyemizde hizmete açılacaktır. Bu 2 adliyemizin açılışı ile birlikte fiziksel yetersizlikten kaynaklanan pek çok sorunumuz da ortadan kalkacaktır. Yeni adliye binalarımız ile birlikte bu iki adliyemizde ki icra müdürlüklerimizde, daha önce Turhal adliyemizde başlatılan pilot icra müdürlüğü olarak hizmet vermeye başlayacak olup, meslektaşlarımıza ve vatandaşlarımıza daha hızlı ve daha kaliteli hizmet alma imkanı doğacaktır. Bu vesile ile, yeni binaların inşasında emeği geçen meslektaşlarımıza, bürokratlarımıza, siyasetçilerimize şahsım ve Tokat Barosu adına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Halen Kaymakamlık binalarında kısıtlı imkanlarla yargısal faaliyetlerini sürdüren Reşadiye, Almus ve Artova ilçelerimizde de Adliye Binası inşasının 2019 yılı yatırım planı içerisine alınması konusunda Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerimizi de hızlandırarak devam ettireceğiz.

Avukatlık mesleğinin toplumda hak ettiği saygınlığa erişmesi dileğiyle, vatan için hiç düşünmeden canını veren aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizi minnetle anar, tüm meslektaşlarımızın Avukatlar gününü en içten dileklerimle kutlar saygılar sunarım.05.04.2018

AV.FARUK BOSTANCI

TOKAT BAROSU BAŞKANI
04.04.2018 22:20:00