Logo
5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Sizleri Tokat Barosu adına, kendi adıma sevgi ve saygı ile selamlıyor, tüm meslektaşlarımızın Avukatlar gününü ve Avukatlar haftasını kutluyorum. Sözlerime, 30.03.2012 tarihinde bürosunda uğradığı menfur saldırı sonucunda hayatını kaybeden değerli meslektaşımız HÜSEYİN BURHAN HAYRAN’A Allahtan rahmet, kederli ailesine ve Afyonkarahisar Barosuna başsağlığı ve sabır dileyerek başlamak istiyorum. Hayatını kaybeden meslektaşımızın tek suçu vekil olarak açtığı tazminat davasını 10 yıla yakın süre büyük özveri ile takip ederek neticelendirmesi idi. Avukatı, davanın tarafı ve hasım olarak gören bu cahil zihniyeti bu vesile ile bir kez daha şiddetle kınıyorum.

Değerli meslektaşlarım,

5 Nisan, 1987 yılından bu yana Avukatlar Günü olarak kutlanıyor. Avukatlar Günü, savunma mesleği mensupları biz avukatların ve savunma mesleğinin örgütü olan baroların, savunmanın örgütlenişini kutladıkları gün olmasının yanı sıra; mesleğin ve toplumun sorunlarıyla ilgili baroların görüş ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaştıkları gün olmasıyla da ayrı bir anlam taşıyor.

AVUKATLAR,

-Kaba gücün yerine merhameti, adaleti, hakkaniyeti koyan,

-İnsanoğluna diğerlerinin hakkına, mülkiyetine, hürriyetine saygıyı öğreten,

-Eski Yunan’da kölelerin, Roma’da esirlerin özgürlüğü için savaşan,

-İnsan Hak ve Özgürlükleri Bildirgesini yazan,

-Kölelikten Kurtuluş Bildirgesini yayımlayan,

-Masumu koruyan, düşeni kaldıran, adaletsizliğe ve vahşete karşı çıkan,

-Tüm savaşlarda özgürlük için savaşan,

-Irk, renk, cinsiyet ya da din ayrımı yapmaksızın insanlığın eşitliği için çalışan,

-Eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele eden,

-Uzlaşmaya inanan insanlardır.

Avukatlar ve barolar hukukun üstünlüğünün yerleşmesi, toplumda hukuk bilincinin gelişmesi, demokrasinin kurumsallaşması, özgürlükler alanının genişlemesi, insan haklarının korunması konularında da çaba harcarlar. Dünyanın hemen her ülkesinde demokrasinin ve özgürlüklerin en yakın dostu ve teminatı avukatlardır.

Avukatlarımızın yerelde ve genelde ciddi sorunları vardır. Yerelde ki sorunlarımızın başında Adliyelerimizde ki fiziki şartların yetersizliği gelmekte olup, özellikle il merkezimizde, Erbaa, Artova ve Reşadiye ilçelerimizde ki adliye binalarımız ihtiyaca cevap veremez haldedir, Turhal ve Niksar ilçelerimizde ki gibi, İl merkezimize ve Erbaa,Artova, Reşadiye ilçelerimize yakışır, modern adliye binalarının yapılması en büyük dilek ve talebimizdir.

Avukatlarımızın genelde ki sorunların en başında,her gün bir yenisi açılan Hukuk fakülteleri gelmektedir.Türkiye genelinde 60’ın üzerinde Hukuk Fakültesi eğitim vermekte olup, bu fakülteler her yıl 10.000 civarında mezun vermektedir. Ülkemizde toplam 80.000 civarında Avukat olduğu dikkate alındığında Avukatlık mesleğinin çalışma alanının genişletilmesi, kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Avukat sayısı, ihtiyacın üzerinde olup bu sayı bir çığ gibi büyümektedir. Buna önlem olarak avukatlık sınavının getirilmesi, hukuk fakültelerinin sayısının ihtiyacın üzerinde olduğu dikkate alınarak, yeni hukuk fakültelerinin açılmaması gerekir. Yine Avukatlık mesleğinin kalitesinin artırılması için meslek içi eğitimin zorunlu hale getirilmesi gerekir. Hakim-Savcı stajyerlerinde olduğu gibi avukat stajyerlerine de ücret ödenmeli, Avukatların emekli maaşları ile emekli kesenekleri artırılarak ve gerekli intibaklar sağlanarak Hakim ve savcılara eşitlenmelidir. Günümüzün ihtiyaçlarını karşılayamayan Avukatlık kanunu yerine, yeni bir Avukatlık Kanunu’nun hazırlanarak yürürlüğe konulması şarttır. Diğer kamu hizmetlerinde olduğu gibi, katma değer vergisi oranının %18 den %8 lere düşürülmesi kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamındaki zorunlu müdafilik yapan avukatların ücretlerinin, avukatlık asgari ücret tarifesi düzeyine getirilmesi gerekir. Yargının kurucu diğer iki unsuru olan Hakim ve savcılar gibi avukatların da yeşil pasaport hakkından yararlanmaları ve kanayan yaramız, kamu avukatlarının mağduriyetlerinin giderilmesi en temel ve ciddi sorunlarımızdır.

Geride bıraktığımız referandum süreci yeni ve çok önemli bir evrenin kapılarını açmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ilk defa kendi talepleri çerçevesinde, kendilerine ait ve sivil bir anlayış ile yeni bir Anayasa yapmaları şartları doğmuştur. Yeni bir Anayasanın, yansız, temel hak ve hürriyetleri gözeten, çağdaş ve tüm vatandaşlarımıza güvence sağlayan bir metin olması gerekir. Yeni anayasanın içeriğini halkımız belirlemeli, yeni Anayasa insan odaklı olmalı, bu felsefeyle kaleme alınmalıdır. Eşitlik, adalet, özgürlük Anayasanın değerler sistemini oluşturmalıdır. Başta siyasi partiler olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum örgütleri bu sürece katkı sağlamalı, görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaşmalıdır. Ülke olarak yeni ve sivil bir Anayasaya ihtiyacımız olduğu kadar T.C. vatandaşları olarak bunu fazlası ile hak ettiğimiz düşüncesindeyim.

Yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden Avukatlar, halkın hak arama özgürlüğünün sesi ve güvencesidir. Hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulu bağımsız bir yargıdır. Savunmayı temsil eden Avukatların olmadığı, savunma ve Avukata gereken önemin verilmediği yerde hak ve adalet yoktur. Adil yargılanma yoktur.Bu durumda Hukuk Devletinden de söz edilemez. İşte bu yüzden Herkes için Adalet, Adalet için Avukat diyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm meslektaşlarımın Avukatlar gününü bir kez daha kutlar saygılar sunarım.05.04.2012

TOKAT BAROSU BAŞKANI

Av.Faruk BOSTANCI
04.04.2012 14:20:00