Logo
BASIN AÇIKLAMASI
BASIN AÇIKLAMASI

01.09.2015 tarihinde, adli tatil sona ermekle, 2015-2016 adli yargı yılı başlamaktadır. Öncelikle, yeni adli yılda ilimize, bizlerle birlikte görev yapmak üzere atanan, tüm Hakim- Savcı ve Baromuza yeni kayıt olup mesleğe başlayan Avukat meslektaşlarımıza, hayırlı olsun dileklerimle, başarılar diliyorum.

Son yıllarda ülke genelinde adliye binalarımızda, fiziki şartlar ve teknolojik imkanlar anlamında büyük yatırımlar ve yenilikler yapılmıştır. Hakim-Savcı ve Avukatlarımızın yoğun olarak kullanmakta olduğu UYAP sisteminden vatandaşlarımızda aktif olarak yararlanarak, devam eden davaları hakkında bilgi sahibi olabilmekte ve bir kısım işlemlerini adliye binalarına gelmeden yürütebilmektedir. İcra ve yazı işleri müdürlüklerin de tahsilat ve ödeme işlemleri tamamen banka üzerinden yapılır hale gelmiş, Avukatlarımızın ve vatandaşlarımızın mahkeme ve icra dairelerindeki ödeme ve tahsilat işlemleri için adliyelere gitme külfeti yapılan yasal düzenlemeler ve teknolojik yenilikler sayesinde ortadan kalkmıştır. Son 3 yıl içerisinde, Baromuza kayıtlı çok sayıda Avukat meslektaşımız, sınavlara katılarak Hakim-Savcı olarak yurdun çeşitli il ve ilçelerine atanmıştır. Yıllarca Avukat olarak kürsünün bir tarafında yargı hizmeti veren, sorunları ve çözüm yollarını yaşayarak öğrenen Avukatlarımızın Hakim-Savcı olarak atanmaları yargı teşkilatına güç, hız ve enerji katmıştır. Bu bağlamda Adalet Bakanlığımıza ve emeği geçen teşkilat mensuplarımıza Tokat Barosu olarak teşekkür ediyoruz.

Adalet teşkilatına yakışır yeni adalet saraylarının yapılması ve içlerinin modern bir şekilde donatılması, çok önemli gelişmelerdir, ancak ağır işleyen yargı mekanizmasının hızlandırılması, yenilenmesi gereken yasal mevzuatın geciktirilmeden yaşama geçirilmesi, hukuk devleti olmanın gereklerinin yerine getirilmesi, özellikle yüksek yargıda biriken dosyaların ivedi olarak neticelendirilmesi, daha özgürlükçü bir sivil Anayasa ve mesleki sorunlarımızı büyük ölçüde çözecek yeni bir Avukatlık kanunu bizlerin büyük özlemi ve beklentisidir.

Yaşça kıdemli meslektaşlarımızdan sürekli duyduğumuz Adalet topaldır, ağır ağır yürür fakat gideceği yere er geç ulaşır anlayışının günümüz Türkiyesinde kabul edilebilir bir düşünce olmaktan çıktığı aşikardır. Zaman, insanlarımız için en önemli unsurlardan biri haline gelmiş olup, hiçbir vatandaşımız için kaybedecek bir dakika kalmamıştır. Ceza Mahkemelerinde, aylarca hatta yıllarca tutuklu yargılandıktan sonra beraat eden, veya yıllarca neticelendirilemeyen hukuk davalarının neticesinde, maddi ve manevi olarak büyük hak kaybına uğrayan vatandaşlarımızın uğradığı zararı hiçbir şekilde izah etmek ve telafi etmek mümkün değildir. Geciken adalet hiçbir zaman gerçek adalet olmamaktadır.

Bu gün itibari ile özellikle il merkezimizde, Erbaa, Artova ve Reşadiye ilçelerimizde ki adliye binalarımız ihtiyaca cevap veremez haldedir. Son yıllarda baromuz imkanları ile adliye koridorlarını bölerek oluşturduğumuz odalar da artık yetersiz kalmakta ve fiziki yetersizlik nedeni ile bazı birimlerde yargı hizmeti maalesef aksamaktadır. İl merkezimizde 6 yıl kadar önce yıkılan cezaevi binamızın yerine yapılması planlanan, tüm etüd, plan ve proje çalışmaları bitmiş olan ek adliye binamızın, Başsavcımızın, Adalet Komisyonu Başkanımızın ve Baromuzun tüm çabalarına rağmen halen temeli dahi atılamamıştır. Bunun üzüntüsünü tüm meslektaşlarımız ile yaşamaktayız. Çevre il ve ilçelerde Adliye binası yenilenmeyen il ve ilçe kalmadığını bir kez daha ilgililere hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Gelişmekte olan ülkemizde yargı alanında ki sorunları çözmek için kat etmemiz gereken uzun bir yol olduğu muhakkaktır. Yargı teşkilatımızda maalesef çok sayıda sorun var ancak bu sorunların hiç biri çözümsüz değil. Ülkemizde, hukuk Devletinin, hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının, adil yargılanma hakkının, demokrasinin tam anlamıyla hayata geçirilmesi, hak arayan vatandaşlarımızın, haklarına en kısa sürede kavuşması, yargı teşkilatının tüm birimleri ile daha çok ve daha titiz çalışması, karşılıklı hoşgörü ve işbirliği içerisinde olması ve kararlı mücadelesi ile mümkün olacaktır. Sorunlardan arınmış yargı teşkilatı en büyük dileğimiz ve hedefimizdir. Bunun ilk adımı olarak ta yeni oluşacak meclisten ve Adalet Bakanlığından beklentimiz, çağ dışı kalmış ve yargı mensuplarının büyük çoğunluğunca benimsenmeyen ve verilmiş kullanılmayan, yargıda işleyişi büyük ölçüde aksatan ve vatandaşlarımızı mağdur eden Adli tatil uygulaması konusunda yeni bir yasal düzenleme yapılmasıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Vatan uğruna gözlerini kırpmadan canlarını veren tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, Adli teşkilatın her kademesinde görev yapan tüm meslektaşlarımızın, yeni adli yargı yılını kutlarken, 2015-2016 adli yılının adliyemize, ilimize, ülkemize ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım.01.09.2015

TOKAT BAROSU BAŞKANI

AV. FARUK BOSTANCI
01.09.2015 08:22:00