Logo
TOKATLI HUKUKÇULAR BULUŞTU.

Baromuz tarafından oluşturulan Tokatlı Hukukçuların buluşturdukları platformun ikincisi bu yıl gerçekleşti. Geleneksel hale gelen buluşmanın bu yılki onur konuğu Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü CİRİT ile Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz AKÇİL başta olmak üzere Yargıtay ve HSYK Üyesi birçok hukuk adamıydı.

İlki geçen yıl 17-18 Mayıs tarihlerinde yapılan Tokatlı Hukukçular Buluşmalarının bu yılki buluşması için Tokat’a gelen konuklara Tokat Baro Başkanı Av. Faruk BOSTANCI ve Tokat Baro Yönetimi ile Vali Cevdet CAN, Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp EROĞLU, Zile Belediye Başkanı Lütfi VİDİNEL, Pazar Belediye Başkanı Şerafettin PERVANLAR ev sahipliği yaptılar.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile konuklar 01.05.2015 tarihinde öncelikle Tokat Barosu’nu ziyaret ettiler. Sonrasında Kültür Sarayı Salonu’ndaki panele geçtiler. Saat 14.30’da Tokatlı hakimlerimizden Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Ümit ŞAHİN’in sunumu ile başlayan panelde sırasıyla Baro Başkanımız Av. Faruk BOSTANCI, Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Semih AKGÜN, Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp EROĞLU, Vali Cevdet CAN ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü CİRİT konuşma yaptılar.

Baro Başkanımız Av. Faruk BOSTANCI konuşmasında Tokatlı hukukçulardan söz etti. İl Merkez ve ilçeleriyle birlikte 326, Türkiye genelinde 310 kayıtlı üyelerinin olduğu ortamda 700 kişilik Tokatlı hukukçuların varlığından söz etti. Hukukun sermayesinin bilgi ve zaman olduğundan hareketle zamanını ayırıp, bilgilerini aktarmak üzere Tokat’a gelen başta Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü CİRİT, Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz AKÇİL ve tüm hukukçulara teşekkürlerini dile getirdi.

Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Semih AKGÜN de Tokat’taki Hukukçular Buluşmasının son derece anlamlı ve önemli olduğunu belirtirken, kaynaşmaya vesile olduğunu vurguladı. Katılımın kendilerini yüreklendirdiğini dile getirdi ve “bizler yolcuyuz, hancı değiliz. Amacımız buralarda görev yaptığımız sürede hukukun üstünlüğünden ayrılmadan, hiçbir vesayet altında kalmaksızın Tokat halkına en iyi adalet hizmetini sunmaktır.” dedi.

Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp EROĞLU hukukçu kimliğinin de olmasından hareketle etkinliği son derece önemli bulduğunu belirtti. Tokatlıların özelliğini, Tokat’ın güzelliğini Evliya Çelebi’nin sözleriyle ortaya koydu. İtidalle insanların yaşadığı bir şehirde konukları ağırlamaktan ötürü mutluluklarını dile getirdi. Tokat’ın tarihinde 6 tane Şeyhülislam çıkarmış, ilk medresenin açıldığı il olmuşluğuna dikkat çekti.

Tokat Valisi Cevdet Can da konuşmasında Tokat’a özgü sözleri kullandı. Tokatlılar için “mübarek ve bereketli toprakların cömert insanları” tabirini kullandıklarını dile getirdi. Bunu hak eden özellikleri, güzellikleri olduğunu Mevlana’nın, Evliya Çelebi’nin sözleriyle, Selçuklu ve Osmanlı zamanında Tokat’ın anıldığı Darun Nusret ve Darun Nasr sıfatları ile izah etti. TOBB Başkanı Rıfat HİSARCIKLIOĞLU ’nun Tokat’a geldiğinde kendisine söylediklerini orada aktardı ve “Rıfat bey Tokat’ı gördükten sonra bize şunu söyledi, biz Kayserililer 5 vakit namazımızın ardından 5 kez şükür ediyorsak, sizler 5 vakit namazınızın ardından 10 kez şükretmelisiniz bu böyle güzel bir coğrafyaya sahipsiniz.” dediğini söyledi. Tokat’ın topraklarının Türkiye’nin göz bebeği olacağına dair inancını dile getirdi ve “10 yıl sonra bu topraklar Türkiye’de göz bebeği olacaktır.” Dedi. Tokat’ın Zile ilçesinde Ficenk Festivali’nde halkın söylediği sözü hatırlattı ve “sıraç Alevi kardeşlerimizin bir sözünü duydum, çok hoşuma gitti. Döküleni doldur, ağlayanı güldür, düşeni kaldır, darda olsan bile doğrul” diyorlar. Hepimizin amacı insanlarımızın yüzünün gülmesidir. Milli ve manevi değerlerimizin itibarının yükselmesidir. Bu mübarek topraklara gelişinizden mutlu olduk.” Dedi.

Protokol konuşmalarında son konuşmayı Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü CİRİT yaptı. Adalet üzerine vurguları ile dikkat çeken CİRİT, Türkiye’de 10 milyon davaya 12 bin 500, 13 bin hakim ve savcı ile bakıldığını, Yargıtay’a 1 milyon dosya geldiğini anlattı. Dünya ülkeleri ile kıyasta bu rakamların çok ama çok yüksek olduğunu belirtti. İstinaf (bölge) mahkemelerinin kurulmasının beklenildiğini, etkin filtreleme sisteminin olması gerektiğini söyledi.

Protokol konuşmalarının ardından panel bölümüne geçildi. Tokat Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa YİĞİTSOY moderatörlüğündeki panelde Yargıtay 13. Ceza Dairesi Başkanı Vuslat DİRİM , “İstinaf Mahkemelerinin Gerekliliği”, Tokat Barosu Disiplin Kurulu Başkanı AV. Ufuk PETANOĞLU “Hukuk Devletinde Yargı ve Savunmanın Konumu”, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fuat PEMBEÇİÇEK “Disiplin Hukuku”, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin ÖZDEMİR “Mağdur Hakları” üzerine sunumlarını yaptılar.

Tokatlı hukukçular, buluşmalarının ikinci gününde Pazar, Turhal ve Zile ilçelerimizde tarihi, turistik yöreleri gezdiler.
04.05.2015 10:32:00

RESİM GALERİSİ